LUNGELIV & FITNESS +

Fordomme hindre genåbningen af fitnesscentre

Genåbningen af Danmark oven på pandamien er en svær balance, ingen tvivl om det. Generelt har jeg bakket op om linjen fra regeringen og partierne i folketinget . Mest af alt fordi vi stod foran en en ukendt faktor. Noget var der sundhedsfagligt evidens for, andet ikke. I forbindelsen med genåbningen i 2020 dragede man en række erfaringer, at nogle områder gav betydelig mindre smitterisko end formodet.

Danmark blev lukket ned igen i december. Det havde jeg også forståelsen for. Det mener jeg også befolkningen viste ved at begrænse deres aktivitet i forbindelsen med jul og nytår. Som tiden er gået er vi alle blevet mere og mere tydslidte. Datoer for at lempe restrektionerne blev udskudt igen og igen. Vi holdt ud trods alt. Det begyndte at gå den rigtige vej med talene og vaccinen kom til. Vi begyndt nu at få håb.

En m e g e t forsigtig genåbning blev sat igang. Med undtagelsen af et enkelt politiske parti, og andre grupperinger lige fra sølvpapirshatte til grønne mænd var og er der forståelse for at alt ikke kan genåbnes for fuld musik. Nu er der blot en undren, hvorfor de erfaringer som har været med den første genåbningen ikke bliver brugt?

Når man oplevede fitnesscentrenes genåbning i 2020 var det en særdeles positiv oplevelse. Bænke, maskiner og redskaber var placeret så der kunne holdes afstand. Der blev sprittet af og taget hensyn medlemmerne imellem. Desuden var der var opsat skærme mellem maskiner, cykler og løbebånd. Til holdtræningen var afstanden mellem deltagerne øget, tiden sat ned til 45-50 minutter, så der kunne luftet grundig ud, og redskaber sprittes af. Derudover gjorde personale konstant rent.

Det viste sig også der ikke var den smitterisiko som nogen først antog. Der var ingen eller kun ganske få smittetilfælde. Selv oplevede jeg mere tryghed til fitness end i et supermarked.

Derfor skuffede det mig i den grad derfor, at fitnesscenter ikke var med i den første del af genåbningen, men er sat til at være de sidste som åbner. Det handler ikke kun om min egen situation, men bekymringer om alle de mennesker som er ved at visne både fysisk og psykisk, hvor motion virkelig gør en forskel og er med til at opretholde deres livskvalitet og positive livsmønster. De mennsker sviges med store personlige konsekvenser og omkostninger til følge.

Jeg har været i dialog med en sundhedspolitiker som sidder med ved bordet når genåbningsplanerne forhandles. Jeg spurgte ind til hvorfor fitnesscentre forsat er nedlukket? Her gik de op for mig, at det handler ikke længere om sundhedsfagligt evidens. Der er ingen dokumentation for at fitnesscenterne er smittekilder lød det. Begrundelsen for den forsatte nedlukningen er at “der er ikke alle som er gode til at spritte af” med henvisninger til den video som blev lagt ud af Søren Brostrøm, samt “at der kan være gelændere som ikke er sprittet af”.

Som skrevet handler det ikke om sundhedsfaglige evidensen eller brug af erfaringer fra 2020, men om fordomme og gætteriet om de faktiske forhold i landes fitnesscentre. Derudover handler det om hvilken brancher de enkelte politiker synes om eller ej, alt efter hvor meget støtte de yder til de enkelte partier. Jeg har haft stor tillid til sundhedspolitikerne på Christiansborg for håndteringer af Covid-19, men den tillid er i den grad nu forduftet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.