Smøger, pris og passiv rygning.

Debatten om prisen på smøger har fået ny ild efter regeringen sammen med en række andre forslag for at få færre unge til at starte med at ryge, forslår en pakke cigaretter skal koste 50 kroner. Nogle mener prisen skal være højere, og et tidligere regeringensparti mener prisen skal være 60 kroner, men da de selv var i regeringen mente de at prisstigninger ikke var vejen frem.

Der er ingen tvivl om min holdning er at cigaretter skal være koste mere end i dag, og umiddelbar gerne 80 eller 100 kroner pr.pakke. Jeg kan dog sagtens sætte mig ind i den sociale slagside, at der er udsatte grupper som ikke stopper med at ryge og i dag er nogle de som har mindst, og vil få endnu mindre ved en markant prisstigning. Rådet fra socialudsatte har forslået når priserne på cigaretter stiger skal ydelserne det også. Så en kompensation er måske en løsning.

Jeg har tidligere skrevet om at vi i Danmark ikke har fri og lige adgang til sundhedsydelse, pga af høje brugerbetaling på en række områder heriblandt tandbehandlingen, psykolog, fysiotrapi m.fl. Denne ulighed i sundhed rækker også ud til udsatte grupper, som fx hjemløse. Deres sociale situation med misbrug og et liv på gaden, betyder denne gruppe har en betydelig større risiko for sygdomme og har en højere dødelighed end den øvrige befolkning. Så udfra et syn om at hjælpe de grupper, handler det om en massiv social indsats for at få den bragt ud af deres situation, så de kan få bedre livsvilkår. Det handler nemlig om meget mere end smøger, for hvergang der kommer afgifter eller prisstigninger bliver denne gruppe ramt. Så i alle tilfælde når der tales om øget afgifter af alle slags, skal der også sættes yderlig ind for denne gruppe.

Tilbage til mine holdninger, isoleret set som lungepatient så skal der sættes mere ind overfor rygning. Når man har opholdt sig meget på lungemedicinske afdelinger, og mødt mennekser som bogstavelig talt er ved at blive kvalt pga rygning, så er man ikke tvivl om rygerestaktionerne og priser på tobak ikke er omfattende nok. Det skal ganske enkelt være mere besværligt at ryge og at starte med at ryge.

Når man læser undskyldinger for at skærpe restaktioner hvor der må ryge og prisstigninger på cigaretter, møder man altid en række klassiske eksempler at så skal også meget andet forbydes eller stige i pris lige fra at spise noget bestemt, køre bil osv,osv.. Ja der er også mange andre ting som er usunde og årsag til sygdomme, men det er ikke det som det handler om. Det handler om rygning. PUNKTUM. Det er fakta at rygningen er skadelige og nedbryder kroppen og mennekser bliver syge af det. Alle undskyldninger er et forsøg på at aflede.

Et andet klassisk eksempel på udenomsnak er når mennesker som er blevet ramt af en lunge eller hjertesygdom, og straks fortæller det ikke har noget med rygningen at gøre, og derfor kan de forsætte med at ryge. Det kan godt være det er andet som har gjort dem syge, men uanset hvad har rygningen ikke haft en positiv eller blot neutral effekt på deres sygdom, og vil kun have en negativ effekt på deres sygdom fremover.

Min egen lungesygdomme sarkoidose er ikke rygerelateret, men det har bestemt ikke gjort det bedre jeg har været ryger, indtil jeg fik den konstateret. Jeg er hellere ikke tvivl om det er rigtig da en læge fortalte mig, hvis jeg forsatte med at ryge vil jeg 10 år efter sidde i en kørestol med ilt og intet kunne. Det jeg har været igennem har jeg ikke overlevet hvis jeg var forsat med røgen.

Hvis der noget i forbindelse med rygning som irretere mig grænseløst, eller som man udtrykker det der hvor jeg komme fra “bringer mit pis i kog” er det osen fra andre smøger når jeg befinder mig i det offentlige rum. De som jeg kender som ryger tager hensyn andre, men desværre er der alt for mange som ikke gør det. Ved busstoppesteder, udendørs arrangementer, på gågader med mange mennekser, sker det alt for ofte nogen som blæser deres røg uhæmmet ud i mængden blandt andre. Det kan godt være jeg er mere følsom og opmærksom på passiv røg, men jeg synes det er blevet langt værre end det tidligere har været.

Jeg mener når man er igang med at vil øge prisen på cigaretter, indføre neutrale pakker, forbyde rygning på skole og institutioner m.m skal der tilføjes, at der skal være rygesteder til udendørs arrangementer, ved større busstoppesteder og i indre byer. Dermed skabes et røgfrit miljø ude. En lovgivning er desværre nødvendig for det kan ikke lykkes af frivilligheden vej. Da rygeloven på cafeer og resturanter blev indført i 2007 var det også efter at have forsøgt frivilligheden vej først uden det lykkes.

Nogle påstår at begrænse rygningen yderligt er et indgreb i den personlige frihed. Jeg synes netop at begrænsingen af rygningen er en udvidelse af den personlige frihed. At være et sted helt frit uden røgen fra andre cigaretter er en personlig frihedsrettighed. Jeg oplevere det som en stor personlig frihed da rygeloven blev indført i 2007. Jeg kunne begynde at gå på cafe igen, uden at blive syg af røgen fra andres smøger.

Når man som nævnt har mødt mennesker som er ved at blive kvalt pga rygning , og selv har oplevet en begrænsing pga en lungesygdom ved man hvor meget det indskrænker ens personlige frihed. Derfor klinger det ganske hult i mine øre når nogen arrgumentere med at prisstigninger, og en begrænsing hvor man må ryge er et indgreb i den personlige frihed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *