Sundhedsreform – Hvad med psykiatri, tandbehandling og lungesygdomme som er mere specifikke ?

Regeringen har fremlagt en sundhedsreform. Når man selv har været patient gennem mange år er det naturligvis et af de områder som man interessere sig for.

Nedlæggelse af folkevalgte regioner er jeg ikke vild med. Det vil betyder det er sværere at komme til orde og se hvem som varetager de enkelte interesser. Det gode ved regionerne er også de giver Christiansborg modspil, hvilket en embedsmandsstyret forvaltninger ikke gør.

I Region Midtjylland blev Psykiatri-Listen dannet og består af ansatte i psykiatrien for at sætte denne mere på dagsordenen. Det lykkes Psykiatri-Listen at blive valgt i regionsrådet, jeg stemte i øvrigt selv på dem, og de har om nogen sat psykiatrien på dagordene.

Psykiatrien mangler desuden i reformudspillet. Hvis der er noget som halter allermest i vores fælles sundhedsvæsen er det netop psykiatrien. Det skære i mit hjerte når jeg høre om de mangler den har. Det er mig uforståeligt psykiatrien ikke er og ønskes prioriteret på samme måde som somatikken. Det svare til at man ikke gav tiltrækkelig behandling og midler til mennesker med kræft, og de selv må gå ud at finde en behandling og være overladt til dem selv. Alle politiske partier og skiftede regeringen har ansvaret for den stand som psykiatrien er i. Nu havde man netop muligheden gennem en reform at sikre psykiatrien bedre forhold, men igen svigter Christiansborg som helhed mennesker med psykiske sygdomme.

Lungeområdet er med i reformudspillet og ligger op til KOL patienter skal behandles via praktiserende læger. Det er for at undgå mange indlæggelser. Når jeg læser det virker det noget overfladiske. Det er for nemt at nævne KOL patienter i en stor gruppe. KOL patienter er i mange tilfælde meget komplekse og den enkelte har ofte flere diagnoser. De værst tilredte KOL patienter er desuden i dårligere stand end mange lungekræft patienter. Det betyder der skal specialister til og de er på sygehusene.

Når man taler om færre indlæggelser kan jeg ikke lade være med at drage parceller til min egen situation med lungesarkiodose. Jeg har haft et utal af indlæggelser og ikke haft en indlæggelse for meget. Det er på hospitaler jeg har fået det nødvendige behandling, og her har jeg følt mig tryk. Jeg har til gengæld oplevet at ikke blive indlagt selv om det har været nødvendig samt oplevet at blive udskriver for tidligt. Begge dele har været ganske utryg, og behandlingen ikke været tilstrækkelig. .

Alt respekt for de praktiserende læger, men når man har en sygdom som er lidt ud over “standart” svinger viden fra den praktiserende læge til læge alt for meget. Desværre er der også nogen ikke vil erkende den manglede viden, og udfra de erfaringer jeg har vil jeg ikke føle mig tryg ved at så meget ligges ud til almen praktis.

Til slut vil jeg nævnte egenbetaling. Vi høre ofte at vi har fri og lige adgang til sundhedsydelser i Danmark. Det kan ikke være mere forkert. Det gælder i særenhed psykiatrien som er nævnt, men også på en række ydelser hvor der stor egen betaling. Heriblandt er tandbehandling. Det er mange mennesker som ganske enkelt ikke har råd til at få lavet deres tænder. En af dem er iøvrigt mig selv.

Jeg har nævnt det overfor flere politiker fra forskellige partiet og spurgt hvad vil i gøre ved det? Jeg har stortset ikke fået noget svar, og det er et område som ikke bliver politisk prioriteret. Man kan tænke om det er fordi alle politiker har råd til at få lavet deres tænder?

Jeg ved godt at som alt andet på sundhedsområdet handler tandbehandling om penge, men når det handler om skattebetalt behandling på andre områder, så hvorfor ikke så på tandområdet? En start kunne være at lave en loft over hvad den enkelt må give i egen behandling og fx lave betalingsloft for førtidspensionister på 5000.

Nogle politiker har talt om tandeftersynet bør være fri for egenbetaling. Det vil ikke ændre noget i forhold til dem som har behovet for de større og dyre behandlinger, som i mange tilfælde er førtidspensionister, der ikke på sigt har noget udsigt til en øget indkomst.

Jeg kunne trække flere områder frem, måske gør jeg det senere. Jeg forstår godt en sundhedsreform bliver præsenteret nu, da den vil blive brugt i valgkampen. Tilgælgæld mener jeg det er forkert at bruge den i en valgkamp for der vil komme til at mangle nuancer, og de som trækker nuancerne frem vil blive kørt over af partiernes spin-apparater.


.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *