Træning forbedrer håndteringen af åndenød

Postet på LIVBLOG OG WEBGALLERIET 12.marts 2015

Danmarks Lungeforening har lavet nogen gode kort som beskriver, hvad du kan gøre når åndenøden rammer. Det er en god ide for som lungepatient kan man virkelig gå i panik når åndenød rammer. Det er derfor vigtig at træne og øve sig i situationer hvor åndenøden og forpustelsen rammer. Du skal undgå at komme ind i cirkel, hvor det er angsten for at blive forpustet der styre dit aktivitetniveauet.

Hvordan træner man så i at håndtere åndenød og samtidige flytte de psykiske barriere? Det er vigtig at snakker med nogen, hvordan man har det psykisk med de barriere som de giver. Her er det en god ide at snakke med professionelle om det. Det kan være en fysioterapeut, fitnessinstruktør, afspændingspædagog osv..

Det handler om at “turde” komme ud hvor du bliver forpustet og tør presse i dig

selv. Det skal ikke være voldsomt i starten. Når du går en tur prøve at sættet tempoet op på noget af strækningen, så du mærker åndedrættet blive mere besværligt. Herefter bruger du metoden med at trække vejret gennem næsten og puste ud med fløjtemund. Herefter kan du stille og roligt øge tempoet hvergang du går en tur, og dermed bliver bedre til at håndtere åndenød og dermed begrænset angsten. Du får samtidig også den aktivitet i lungerne som er så nødvendige for os lungepatienter.

En ting som er alletiders når man har problemer med lunger og vejtrækning er pilates. Det er en blid og effektiv træning for primær ryg, mave og balance, hvor der er stor fokus på vejrtrækningen under øvelserne. Pilates giver også en god krops holdning som er vigtig når man har lungeproblemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *